Swingtraden

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
blije swingtrader

Swingtraden zegt je misschien in eerste instantie niet zoveel, maar daytraden wel. Om het verschil aan te geven tussen daytraden en swingtraden: daytraden is op korte termijn traden en swingtraden is op  langere termijn traden. Je bent met swingtraden dus niet elk uur op je pc aan het kijken hoe de koers zich beweegt, wat dus wel bij daytraden gedaan wordt. In dit blog laat ik je zien wat swingtraden inhoudt, wat de strategie achter swingtraden is, wat de risico’s zijn van swingtraden en wat de voor- en nadelen zijn van swingtraden.

    Wat is Swingtraden?

    Nadat je de inleiding van dit blog hebt gelezen, kunnen we dieper ingaan op wat swingtraden precies is. Beleggers die zich bezighouden met swingtraden hebben als doel om op ‘lange(re) termijn geld te verdienen op basis van een ‘technische analyse. Met lange termijn wordt bedoeld: van een dag tot een aantal weken. En met technische analyse wordt bedoeld: je moet gaan kijken naar een chart en daar de steun en weerstand bepalen. Beleggers proberen aan de hand van de schommelingen van de crypto koers hun voorspelling (swing trade) te maken. 

    Welke strategie moet ik toepassen?

    Wat ik al heb besproken in de vorige alinea, is het van belang dat je met swingtraden gaat kijken naar een grafiek, oftewel chart. Op deze chart kun je alle informatie halen omtrent de gehele swing trade die je gaat maken. En als swing trader is het de kunst op de juiste beslissingen te maken op het juiste moment. 

    Om de winst kans te vergroten heb je te maken met een technische analyse (TA). In deze TA is het belangrijk dat je gaat kijken naar weerstanden en steunlijnen. Om de trend te bepalen heb je dus ook te maken met de moving averages. Je moet dus patronen en driehoeken kunnen analyseren, zodat je kan voorspellen waar de trend zich gaat doorbreken. Breekt de trend lijn naar boven, dan zou je in principe long moeten gaan. Je verwacht namelijk dat de cryptocoin omhoog gaat. Breekt de lijn naar beneden uit, dan zou je in principe short moeten gaan.

    Uiteindelijk is het belangrijk dat je je eigen risicomanagement doet en een eigen swing trade strategie plan maakt. Je moet kunnen voorspellen wat de koers doet, maar er zeker van zijn wat de koers doet, is vrijwel onmogelijk. Veel swing traders maken in het begin vaak verlies (ongewild) zodat ze van hun fouten leren. 

    Het moment dat je bepaalt op welk moment je de trade sluit of opent is van groot belang. Swingtraders bepalen namelijk vooraf wanneer ze de trade sluiten om eventueel het verlies te beperken. Maar dan kan ook je winst minimaal zijn. Het maken van een concreet plan is daarom heel belangrijk voor swingtraders.

    Dit ziet er allemaal vrij simpel uit, maar in de realiteit kost dit aardig wat tijd en moeite. Consistentie is daarom vereist voor het swingtraden. Je bouwt namelijk een risicomanagement in de loop van de tijd. Dus denk vooral niet dat het na de eerste keer niet lukt, maar zet door totdat je de juiste ‘swing’ te pakken hebt.

    Daytraden vs Swingtraden

    Het termijn van het traden wordt bepaald of je het swingtraden of daytraden noemt. Maak je trades die in het tijdsbestek vallen van een dag, dan mag je jezelf een daytrader noemen. Maar maak je trades die in het tijdsbestek van minimaal 24 uur tot zelfs enkele weken vallen, dan mag je jezelf een swing trader noemen. 

    Als daytrader heb je te maken met veel stress, je bent namelijk dag en nacht bezig met het maken van day trades. Bovendien houdt een daytrader zich bezig met zowel technische als fundamentele analyses. Een swing trader houdt zich alleen bezig met het de technische analyse. Wat op papier dus wat makkelijker is dan daytraden. 

    daytraden vs swingtraden

    Maar op nou te zeggen dat swingtraden nou heel makkelijk is? Nee, dat niet. Je moet namelijk gewoon kennis van zaken hebben. Het gaat niet alleen om kennis maar ook ervaring komt om de hoek kijken bij swingtraden. Het is namelijk niet bedoeld voor beginners van traden. Laat staan daytraden. Hier heb je namelijk nog meer kennis van traden nodig zoals in de alinea hierboven is aangegeven. 

    Voor swingtraden heb je al genoeg aan een redelijke goed werkende pc of zelfs een laptop (dat laatste raad ik trouwens niet aan). Maar voor daytraden heb je wel degelijk een snelle pc, goed werkende monitoren en een supersnelle internetverbinding nodig. Dit is bij daytraden van belang omdat je op zeer korte termijn trades wil maken. Je wil niet achter de feiten aan lopen. Op korte termijn traden is namelijk van levensbelang bij daytraden. 

    Om nog meer te weten te komen over je beter swingtrader of beter daytrader wil worden, check dan de video hieronder van doopiecash. Deze gasten zijn extreem goed in het uitleggen van het onderwerp crypto’s.

    Risico’s bij Swingtraden

    Net als alle vormen van beleggen heb je te maken met risico’s. Deze risico’s heeft swingtraden dus ook. Je kan dus ten alle tijden je geld verliezen. Je kan wel je risico beperken, door een stop-loss order in te dienen. Dat wil zeggen dat je bij een bepaalde hoogte van de waarde van de coin een stop

    zet. Stel dat je niet te veel geld wil verliezen, zet je de stop loss in op de waarde van de coin waarbij je je verliest minimaliseert. Z’n order kan dus alleen ingediend worden voordat je de trade maakt. Als beginnende belegger moet je er dus van bewust zijn dat swingtraden absoluut niet zonder risico’s is, maar je deze risico’s wel kunt beperken met een stop loss order. 

    Voordelen

    voor- en nadelen

    Swingtraden is t.o.v. daytraden een makkelijkere manier van traden. Je bent er als eerst minder tijd in kwijt en je hebt ook veel minder stress met het maken van trades. Zo is het zelfs zo dat een winstgevende swing trade meer kan opleveren dan meerdere kleine daytrades. 

    Ook als je het vergelijkt met het niveau van traden is swingtraden vele malen makkelijker dan daytraden. Het is niet zo dat je als beginner in het begin  hele goede winsten kan maken, maar in de loop van tijd leer je hoe je een swing trade strategie moet maken en toepassen. Op een gegeven moment heb je alle vaardigheden geleerd binnen het swing trading strategie, dat je jezelf geen beginner mag noemen. 

    Misschien wel het grootste voordeel van swingtraden is het behalen van een mooie winst met een relatief laag risico. Risico beperken met een stop-loss order is al besproken bij het onderwerp “Risico’s bij swingtraden’’. 

    Nadelen

    Met swingtraden kan er veel verlies geleden worden. Dit verlies kan bepaald worden door een onverwachte koersbeweging waar in eerste instantie geen rekening mee was gehouden. Een plotselinge trend verandering is dan ook erg nadelig voor swing traders. 

    Een bijkomend nadeel van het swingtraden is dat je met een stop loss order geld zou kunnen mislopen. Met deze stop loss heb je uiteindelijk wel winst, maar deze had zonder de stop loss order nog veel meer winstgevender kunnen zijn. 

    Daarnaast kan jouw swing trade strategie in gevaar lopen op het moment dat het bedrijf waar jij in handelt na de handelstijden een nieuwsbericht naar buiten brengt. Dit kan nadelig zijn voor jouw strategie omdat je dan geen invloed meer hebt op jouw geïnvesteerde geld.

    Veel gestelde vragen over Swingtraden

    Hoeveel geld heb ik nodig voor swingtraden?

    In principe maakt het niet uit hoeveel geld je nodig hebt met swing trading. Je doet er verstandig aan om met weinig geld te beginnen, zodat je het swingtraden onder de knie gaat krijgen. Het duurt een tijdje voordat je dat onder de knie hebt. In het begin zal er veel fouten worden gemaakt.

    Kan je leven van swingtrading?

    Swing trading kan een lucratieve business zijn op het moment dat je er veel geld mee kan traden. Pas op het moment dat je er fulltime mee bezig kan zijn, zou je er van kunnen leven. Disclaimer: Er is veel trial and error voor nodig voordat iemand volledig kan leven van swingtrading.

    Welke broker heb je nodig bij swingtrading?

    Feitelijk gezien kan je bij elke broker beginnen met swingtraden. Er zijn namelijk geen complexe indicatoren nodig voor het maken van een strategie bij swing trading. Ik zou wel aanraden om een demo-account aan te maken bij een bekende broker zoals eToro of ByBit, zodat je een goed beeld krijgt van hoe swingtraden werkt op een broker.

    Long of short gaan met swingtraden?

    Op het moment dat jij verwacht, aan de hand van een swing trade strategie, dat de koers van een crypto coin omlaag gaat, moet je een positie kiezen waarbij je short gaat. Op het moment dat je verwacht dat de koers omhoog beweegt, moet je een positie kiezen waarbij je long gaat.

    Lars
    Hallo, mijn naam is Lars. Ik ben 25 jaar oud. Ik plaats meerdere informatieve blogs per week. Ik ben een startende blogger die interessante artikelen schrijft die gaan over hoe de lezer zich kan verdiepen in verdienen van veel geld.

    Meer weten over hoe handelen met crypto? Neem een kijkje op mijn andere blog

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *