
Er was eens een man genaamd Satoshi Nakamoto. Als je je al een beetje hebt ingelezen over cryptocurrency dan klinkt deze naam je bekend in de oren. Deze Japanner heeft namelijk de allerbekendste en allereerste coin op de cryptomarkt gebracht en bedacht. Je raadt het al: Bitcoin! Inmiddels zijn er honderden verschillende altcoins bij gekomen. Al deze altcoins hebben allemaal hun eigen ideeën en toepassingen. Daarbij zitten er ook verschillen in de transactie tijd tussen deze digitale munten. Sommigen doen er een paar minuten over anderen doen er paar seconden over.
Inhoudsopgave
Wat is cryptocurrency?
Een groot netwerk van computers is dag en nacht bezig om cryptografische rekensommen uit te voeren. Op dit netwerk staan cryptocurrencies. Alle digitale valuta wordt op dit netwerk veilig opgeborgen. Zo veilig dat zelfs de krachtigste computer in theorie pas na tientallen miljarden jaren 25% kans heeft om een deel van cryptografie te hacken. Dit klinkt ongeloofwaardig, maar computerwetenschapper Bruce Schneier beaamt dat dit wel degelijk het geval is. Hij zegt: ‘Deze getallen hebben niets meer te maken met technologie; ze gaan voorbij de grenzen van de thermodynamica. Dit betekent dat het onmogelijk is om deze verdedigingsmuren te doorbreken met brute computerkracht, totdat computers gemaakt worden van iets anders dan materie en ze geen ruimte meer innemen.’ We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat cybercriminelen onze cryptowallet leeg plunderen.
Mining
Op het netwerk van de cryptocurrency controleren miners de transacties die worden gedaan tussen 2 partijen. Ze verzamelen een bundel van transacties in een block. De computer die als eerste een oplossing vindt in het block, krijgt daar een beloning voor in de vorm van een nieuwe cryptocurrency. Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Door dit proces ontstaan er nieuwe bitcoins en andere altcoins.
Om mining nog beter te begrijpen, zul je meer moeten weten over blockchain. Eigenlijk is blockchain een nieuw soort database. In deze database kunnen transacties worden opgeslagen. Er zijn verschillende soorten transacties. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van een betaling met een digitale munt of je kunt uitgaan van twee partijen die eigendomsbewijzen uitwisselen. Deze twee voorbeelden hebben allebei iets gemeen. Namelijk, blokjes informatie die digitaal worden ondertekend zonder tussenkomst van een derde partij.
Alle transacties worden dus in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van computers. Elk nieuw blokje wat er bij komt, heeft informatie van het vorige blokje. Nu wordt er een lange blockchain gevormd aan informatie.
Het toekomstige digitale betaalmiddel van de wereld

Cryptocurrency wordt gezien als een digitale betaalmiddel. Misschien zelfs het betaalmiddel over een paar jaar. De kans dat dit binnen een paar jaar gebeurt, ligt veelal aan de grootste bedrijven van de wereld. Wanneer deze bedrijven, zoals Amazon of Tesla, zich gaan mengen in deze potentiële cryptomarkt, wordt crypto opgeblazen tot een hoger level! Heel interessant voor beleggers. Echter zijn er ook genoeg struikelblokken waar je over kunt vallen. Er zijn namelijk zoveel verschillende altcoins dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien zijn bepaalde munten juist geschikt voor lange termijn investering en sommige munten geschikt voor korte termijn investering. Je zal je dus goed moeten inlezen. Doe goed onderzoek naar de munten waar jij geïnteresseerd in bent. Je kunt jezelf afvragen: Wie zijn de oprichters? Hebben deze oprichters al geschiedenis in deze technologie? Luister niet naar die ene vriend die altijd roept dat je één bepaalde munt moet kopen. Hij of zij zal het beste met je voor hebben, maar iedereen is geneigd om te geloven waar hij of zij belang bij heeft.
Pas op voor Pump & Dump!
Dit is een techniek om de waarde van een crypto munt te manipuleren. Een groep van mensen die uit zijn om een crypto munt naar een grotere hoogte te brengen door middel van social media en influencers zijn de grootste oplichters in deze techniek. Wat er gebeurt is het volgende:
- De oplichters kopen een hele groot aandeel crypto munten voor een extreem lage prijs.
- Vervolgens benaderen de oplichters een aantal influencers met veel volgers.
- De oplichters vragen aan deze influencers om deze crypto munt te promoten door middel van social media.
- Op het moment dat deze influencers deze crypto munt promoot, worden er extreem veel munten gekocht door de volgers (gedupeerden).
- De prijs van deze crypto munt stijgt naar z’n grote hoogte dat de oplichters hun kapitaal zien vertienvoudigen.
- Wanneer deze crypto munt een ultiem hoogtepunt heeft bereikt, stort de waarde van de munt als een kaartenhuis is. Dit gebeurt in korte tijd.
- Het gevolg: Je ziet je geld in no time verdampen!
Een heel bekend voorbeeld is de Xpose cryptomunt die door een bekende voetballer (Ivan Rakitic) wordt gepromoot. Deze voetballer heeft meer dan 17 miljoen volgers. Vasco Rouw en Marc Overmars, degenen die met een lage waarde zijn ingestapt, hebben hier uiteindelijk heel veel geld mee verdiend. Check de video van Radar hieronder om een beter beeld te krijgen van Pump & Dump
Waardevolle leerles
Spring niet op een hype van een bepaalde crypto munt. Al helemaal niet als dit gehyped wordt door een bekend persoon. Gaat een crypto munt als een racket omhoog, wees dan niet te gretig met het kopen van die coin. Voor je het weet ben je al (of een deel van) je geld kwijt. Het betekent bijvoorbeeld niet dat dit per sé de nieuwe Bitcoin wordt.
Doe onderzoek naar de crypto munt, dat kan je zoveel geld besparen. Het is belangrijk dat je interresse in crypto hebt, want dan maak je slimmere keuzes in het wel en niet kopen van munten. Wees daarom geduldig en wacht tot dat er een dip te zien is in de crypto munt en beslis daarna of je in deze munt stapt.
Top 5 crypto exchanges
1. eToro

eToro is een van de bekendste crypto exchange van Nederland. Je kunt op dit platform niet alleen investeren in crypto’s (meer dan 60 verschillende munten) maar ook in aandelen, ETF’s, grondstoffen en valuta’s. Dit maakt eToro één van de meest multifunctionele platformen van het moment.
Met dit platform kan je veilig en eenvoudig investeren in coins als Solana, Ripple, Polkadot, Shiba Inu.
Het mooie van eToro is dat je geen transactie kosten betaalt. Op het moment dat je betaalt met iDeal of paypal en andere betaalmogelijkheden, betaal je daarom geen extra kosten. Je kunt zelfs al een transactie doen van minimaal 50 euro.
Nog een bijkomend voordeel is het eToro CryptoPortfolio. Deze portfolio houdt automatisch alle cryptomunten in de gaten. Het team van eToro (team van experts) balanceert elke keer opnieuw het portfolio zodat je kan zien wat de cryptomunten doen.
Tenslotte is eToro een platform voor socialiteit. Er kunnen verwachtingen en reacties geplaatst worden door gebruikers. Op deze manier kunnen gebruikers met elkaar communiceren. Ook is deze exchange een veilig platform vanwege de licenties die ze hebben bij Europese toezichthouders. Ze mogen daarom legaal hun diensten aanbieden aan gebruikers in Nederland.
Meer weten over crypto en het handelen in crypto? Lees dan – ‘Handelen in crypto‘
Een kans die je niet kan laten liggen! AllesOverCrypto
Hopelijk ben je genoeg geïnformeerd door dit artikel en ben je enthousiast geworden over crypto. Je hebt nu de mogelijkheid om Money Mastery aan te schaffen om alles te weten over de cryptotrends, NFT’s, DeFi, GameFi etc etera. Het doel van Money Mastery is het zorgen dat geld voor jou geen probleem meer hoeft te zijn. Er zitten verschillende experts van AllesOverCrypto die jou gaan helpen om goede signalen te geven over cryptomunten!