Wil je de consument alle mogelijkheden bieden wat betreft betaalmethoden? Er zijn een aantal bekende en onbekende betaalmethoden die je kunt gebruiken bij het bestellen van producten op een webshop. De meest bekende betaalmethoden zijn iDeal, Paypal en Klarna. Deze betaalmethoden zijn het meest gebruikt in Nederland.
Inhoudsopgave
iDeal gebruiken als betaalmethode

iDeal is de meest gebruikte en bekende betaalmethode van Nederland. iDeal werkt vrij simpel en is goed voor de gebruiksvriendelijkheid voor de consument.
Op het moment dat je iets koopt via een webshop, kan je kiezen voor betalen met iDeal. iDeal stuurt je vervolgens door naar het inlogscherm van de internetbankier omgeving. Je kan doorgestuurd worden naar de app van je bank als je op mobiel zit, maar je kan ook doorgestuurd worden naar omgeving van jouw bank op desktop. Je logt vervolgens in en je bevestigt je betaling aan de bank. De bank maakt dan het geldbedrag over naar de webshop waar jij een bestelling hebt geplaatst.
Het nadeel van iDeal is dat je, na betaling, geen aankoopbescherming hebt. Op het moment dat jij een bestelling doet bij een nep webshop, heb je geen zekerheid dat je daadwerkelijk jouw bestelling binnen krijgt. Daarnaast heb je niet de zekerheid dat je niet je geld terug krijgt, omdat je met iDeal hebt betaald.
Met creditcard betalen

Met creditcard betalen is wereldwijd de meest gebruikte manier van betalen. Veel buitenlandse webwinkels gebruiken creditcardbetalingen als betaalmethode om hun conversie omhoog te halen. Er kleven een aantal voordelen aan het betalen met creditcard. Je kan namelijk je geld terug krijgen als de volgende situaties zich voor doen:
- Als je je bestelling niet ontvangen hebt binnen een bepaald termijn
- Als je een bestelling ontvangt die incompleet is
- Als je bestelling kapot of beschadigd is
In de gevallen hier boven, kan een creditcard maatschappij het geld terug vorderen bij de verkoper van de bestelling. De creditcard houder ontvangt daarna het geld terug op zijn creditcard. Tenzij de verkoper kan bewijzen dat hij de bestelling in goede orde heeft geleverd, dan moet een creditcard maatschappij een onderzoek doen. Het is namelijk zo dat de aankopen die je doet met een creditcard vaak verzekerd zijn tegen beschadiging en diefstal.
Er zijn helaas ook wat nadelen te noemen voor het betalen met creditcard. De creditcard betalingen zijn vaak iets duurder dan iDeal betalingen. En als je een creditcard betaling hebt gedaan, wordt de goedkeuring voor de betaling gedaan door de creditcard maatschappij. Dit kan altijd eventueel langer duren dan dat je eigenlijk wil. Bovendien schiet de maatschappij altijd de betaling voor, waardoor ze streng naar producten kijken die ze willen financieren. Tenslotte heeft lang niet iedereen een creditcard, zeker in Nederland niet. In Nederland is het niet gebruikelijk om een creditcard te hebben. Dus wil je een creditcard aanschaffen, dan kan het een tijdje duren voordat je je creditcard in handen hebt.

Betalen met Paypal
In Duitsland is het het meest gebruikte betaalmethode. En steeds meer landen moedigen Paypal aan om te gebruiken als ‘creditcard methode’.
Eigenlijk is Paypal een beetje hetzelfde als het betalen met creditcard. Alleen nu heb je geen fysieke creditcard. Je kan Paypal gebruiken met een door jouw gecreëerd account. Jouw Paypal account wordt goed beveiligd en kan je koppelen aan jouw bankrekening.
Het belangrijkste voordeel van Paypal, net zoals bij creditcard betaalmogelijkheid, is dat de koper een aankoopbescherming heeft. In de alinea van ‘met creditcard betalen’ heb ik de 3 voornaamste redenen gegeven om te betalen met creditcard. Deze 3 redenen gelden ook voor het betalen met Paypal. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. De aankoopbescherming geldt niet voor op maat gemaakte producten, voertuigen, privé betalingen en onroerend goed.
Je zal misschien denken dat je alleen fysieke producten kan beschermen met het betalen met Paypal. Integendeel zelfs. Paypal beschermt namelijk ook e-producten. Denk bijvoorbeeld aan online tickets voor concerten of feesten. Best handig als je peperdure tickets koopt voor bijvoorbeeld Drake of Fred again.
In tegenstelling tot de creditcard betalingen, zijn de Paypal betalingen even duur als je zou betalen met iDeal. Tenzij je gaat betalen in andere valuta’s. Dan betaal je wel iets meer dan een normale iDeal betaling.
Achteraf betalen, Klarna en Afterpay

Zit je momenteel een beetje krap bij kas en wil je koste wat kost een afgeprijsd product kopen? Dan kan je met achteraf betalen jouw product in huis halen. Je kan dan eerst ‘gratis‘ het product aanschaffen en wanneer je weer wat geld hebt (voor 14 dagen na aankoop), je product af betalen. Webwinkels zijn zelfs verplicht om ten minste één betaaloptie aan te bieden waar je minstens de helft achteraf kunt betalen.
Met Afterpay en Klarna betaalmethoden kun je gemakkelijk achteraf betalen. Je kan namelijk bijvoorbeeld eerst het product zien/passen alvorens je het betaalt. Je krijgt wel een acceptgiro die zegt dat je maximaal 14 dagen hebt tot je uiterlijk mag betalen. Meestal krijgt je deze acceptgiro via mail of sms.
Als je gebruik maakt van Klarna, kan je via ‘Mijn Klarna’ de acceptgiro betalen. Als je hier geen gebruik van maakt, dan kan je nog altijd met iDeal de acceptgiro betalen. Net zoals bij creditcard maatschappijen kan Klarna bepalen of je nog via hun betaalmethode mag bestellen. Dit doen ze door te kijken naar adresgegevens en betaalgeschiedenis.
Een flink nadeel van achteraf betalen is dat eventueel jouw financiële gegevens worden gedeeld met het BKR (Bureau Krediet Registratie), omdat je praktisch aan het lenen bent. Dit kan op langere termijn gevolgen hebben op je kredietwaardigheid. Dat wil zeggen dat hoe hoger de kredietwaardigheid score, hoe minder snel je een lening/hypotheek kan krijgen.
