
Waarom beleggen in je pensioen?
Houd je altijd geld over om vervolgens weg te zetten op de bank? Je geld wordt minder waard door de torenhoge inflatie die nu gaande is in Nederland! Zonde naar mijn mening, start nu met pensioen beleggen! Klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk best simpel.
Inhoudsopgave
Wat is pensioen beleggen?
Eigenlijk is dit een hele efficiënte manier om geld te besparen. Je kan namelijk een aanzienlijk belastingvoordeel verwezenlijken. Voorbeeldje: Elk jaar betaal je een pensioen premie bij een traditionele pensioenregeling. Deze premie wordt belegd door een pensioenfonds. Als je dan stopt met werken staat er een x aantal euro’s op je beleggingsrekening. Dat geld moet worden gebruikt om bij de verzekeraar een levenslang pensioen te kopen. Nu komt de truc: investeer in je pensioen. Stop een klein deel van je vermogen elk jaar weg in een pensioenrekening. Het voordeel daarvan is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over dat geld wat je belegt. Eigenlijk betaalt de belastingdienst dus mee. Hoe simpel en makkelijk kan het zijn.
Voordelen van pensioenbeleggen
De belangrijkste reden om aan je pensioen te werken is dat er geen vermogensbelasting over het belegde geld wordt geheven. Maar er zijn nog meer redenen waarom je zou moeten beginnen met pensioen beleggen:
- Elk jaar krijg je 37% tot 50% van je inleg terug van de belastingdienst.
- Je kunt zelf kiezen in welke fondsen/obligaties je investeert.
- Hogere kans op een hoger rendement dan bij de bank.
- Je hele leven mindervermogensrendementsheffing betalen.
- 10 jaar voordat je de aow in gaat, kan je al je pensioenrekening aan spreken om je gespaarde geld.
- Je kan al met een klein bedrag beleggen.
- Al heb je niet veel geld om weg te leggen, zou je nog steeds kunnen investeren in pensioenbeleggen!
Nadelen van pensioen beleggen
Helaas zijn er ook nadelen te bedenken voor pensioenbeleggen. Gelukkig zijn dat er niet te veel, maar houdt er wel rekening mee:
- Als het geld vast staat wordt het moeilijker om geld van de rekening af te halen.
- Het risico bestaat dat de wetgeving m.b.t. pensioenbeleggen veranderd.
- En op het moment dat je met pensioen gaat, zou het kunnen zijn dat de beleggingsresultaten tegenvallen. Dat zou immers altijd kunnen gebeuren als je begint met beleggen!
Wees vooral niet bang om te beleggen
Er zijn 2 verschillende manieren om in pensioen te beleggen. Deze 2 manieren zal ik hier onder kort toelichten
Er bestaat een voorzichtige manier waarbij je investeert in veilige beleggingen, zoals Nederlandse staatsobligaties. Maar het nadeel daar aan is dat je weinig tot geen rendement genereert. Dit is iets wat je niet graag wil hebben.
Nu bestaat er ook een agressievere manier om te beleggen. En dat is investeren in aandelen. Die aandelen fluctueren misschien meer (wat kan leiden tot meer rendement) maar als jong iemand (twintiger, dertiger of zelfs nog veertiger) is dat niet per sé erg. Waarom niet? Je hebt dan nog genoeg tijd om beurscrashes of andere crisissen uit te zitten. Pas rond 15 tot 10 jaar voor je pensioen is het belangrijk om stapsgewijs af te bouwen en minder risico te nemen aangezien je pensioen dan dichterbij komt.
Start met ‘Slim beleggen’!
Ben jij nou ook geïnteresseerd in hoe je het beste kan beleggen? Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je wil gaan beginnen met beleggen? Dan raad ik je aan om het beleggingsavontuur aan te gaan van het programma ‘slim beleggen’! In dit programma wordt besproken waarom beleggen zo aantrekkelijk is, hoe je van start kunt gaan en wat voor mindset je nodig hebt. Aarzel niet en begin vandaag nog met het ‘slim beleggen’ programma!