
Om je voorraad te beheren moet je met veel factoren rekening houden. Je moet er voor zorgen dat je niet te veel voorraad inkoopt waar je in een later stadium mee blijft zitten. Maar het is ook belangrijk dat je niet te weinig voorraad inkoopt, omdat je dan misschien omzet mis loopt. Dit is best moeilijk om te bepalen, want niet iedere maand verkoop je even veel producten. Veel webshop eigenaren kiezen er dan ook voor om voorraadbeheer software aan te schaffen zodat ze precies weten wanneer ze producten moeten inkopen en wanneer ze juist producten niet moeten inkopen.
Inhoudsopgave
Voorraad optimalisatie

Als je echt goed wil zijn in het beheren van je voorraad, moet je er voor zorgen dat je zo min mogelijk geld kwijt bent aan voorraad. Het is eeuwig zonde wanneer je deze voorraad te lang in de opslag hebt liggen. Het geld wat je daarmee niet kan besteden is toch vaak aanzienlijk en niet goed voor je cash flow. Je geld ligt letterlijk vast en je hebt meer tijd nodig om je webshop te laten groeien.
Je wil ook niet dat je te weinig voorraad hebt. Je kan dan bijvoorbeeld omzet missen die je eigenlijk nodig hebt om te kunnen groeien. Het is namelijk zo dat je niet te weinig voorraad wil hebben, omdat je dan problemen kan krijgen met ontevreden klanten en minder orders dan dat je normaal gesproken zou hebben. Daarom is optimalisatie van je voorraadbeheer van levensbelang.
3 verschillende methodes om voorraad te beheren
Om deze optimalisatie zo goed mogelijk te regelen, zijn er een 3 methodes hoe je je voorraad maximaal kan benutten.
Methode 1: Uitrekenen wanneer je laatste producten verkocht worden
Je kan zo nauwkeurig mogelijk berekenen wanneer de laatste producten de deur uit gaan. Als je dit consistent blijft doen, is je voorraadbeheer in optima forma. Je komt namelijk niet te zitten met veels te veel voorraad. Ook de kans op te weinig voorraad wordt flink geminimaliseerd.
Methode 2: Laatste ingekocht, snelste verkopen (Last in – First out)
Met deze methode zorg je er voor dat je nieuwe voorraad gelijk de deur uit vliegt. Zo voorkom je dat deze voorraad langer blijft liggen. Je zou misschien in eerste instantie denken dat je je oude voorraad zo snel de deur uit wil hebben, maar er is een reden waarom deze voorraad zo lang blijft liggen.
Methode 3: Gebruik voorraad software
Met het gebruik van voorraad software wordt je voorraad beheer zo veel gemakkelijker dan alles handmatig bijhouden op Excel of Word. Met deze software kan je namelijk automatisch bijhouden welke producten je waarschijnlijk moet gaan inkopen. Niet alleen wanneer je de producten moet inkopen is belangrijk, maar ook waar je je producten het beste kan opslaan is erg belangrijk. Ook hier houdt het software systeem rekening mee.
Vooral de grote webshops gebruiken voorraad software, omdat je onmogelijk alle producten handmatig kan bijhouden in een Excel sheet. Dit is wel mogelijk, maar rooft zoveel tijd dat je meer personeel moet aannemen. Dit is natuurlijk onwenselijk en kost enorm veel geld.
Kleine webshops zullen wel alles handmatig bijhouden, omdat zij vaak een kleiner assortiment hebben. Daarnaast is deze software niet gratis. En dit kan voor kleine webshops nog een te grote drempel zijn voor de aanschaf er van.
Wat biedt voorraad software?
Voorraad software kan je verschillende aspecten laten zien. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je een minimale voorraad wil hebben. Zo kun je namelijk snel gewaarschuwd worden op het moment dat je onder deze voorraad komt. Je kan dan vroegtijdig nieuwe voorraad inkopen. Je komt dan niet in de problemen met je voorraad. Daarnaast heb je de mogelijkheid om prijzen in te stellen, kortingen te berekenen en verzamelproducten te beheren.
Er zijn enkele voorraadsoftware programma’s die conceptaanvragen voor de inkoop sturen naar je leverancier. Dit scheelt je op de langere termijn zoveel tijd en geld. En het mooie is dat je niet zelf hoeft te kijken naar je eigen voorraad. Dat programma doet dat namelijk al voor je.