
Wil jij een webshop maken met WordPress? Dat kan! Het enige wat je daar voor nodig hebt is de Woocommerce plugin. Dit klinkt allemaal vrij simpel maar je zal toch echt goed moeten na denken over hoe je je webshop uiteindelijk wil gaan inrichten. Er zijn een aantal stappen die je vooraf goed onderzocht moet hebben, zodat je later in de bouw van je webshop niet tegen vervelende problemen aan loopt. Je moet namelijk nadenken over welk thema bij jouw webshop past. Nu zal je misschien denken: Maar waar haal ik die thema’s vandaan? Gelukkig zijn er talloze plugins binnen Woocommerce die jou daar bij kunnen helpen. In deze blog laat ik je een aantal stappen zien hoe je Woocommerce kan gebruiken voor het maken van een webshop.
Inhoudsopgave
Domeinnaam, webhosting en Woocommerce plugin
Ik zal in het kort uitleggen welke stappen er nodig zijn om een webshop te beginnen met Woocommerce. Er zijn namelijk aardig wat stappen die je moet doorlopen wil jij een perfect werkende en mooi uitziende webshop hebben via Woocommerce.
Allereerst heb je een domeinnaam, webhosting pakket en SSL certificaat nodig. Deze 3 dingen heb je namelijk nodig om mensen naar je webshop te kunnen leiden. Dit is natuurlijk een pré als je een online webshop wil starten. Op het moment dat je deze 3 dingen hebt geregeld, kunnen we aan de slag met het installeren van WordPress en het downloaden van Woocommerce plugin op WordPress.
Instellingen goed zetten op Woocommerce
Nu Woocommerce is gedownload op jouw WordPress account, moeten er instellingen worden doorgevoerd. Je krijgt de vraag of je fysieke producten gaat verkopen of dat je simpelweg diensten of e-books gaat verkopen. Kies wat er bij jou van toepassing is.

Is jouw doel om aan particulieren te verkopen? Dan is het handig om de prijs van jouw producten inclusief BTW te laten zien. Zo laat je particulieren niet meer betalen dan dat ze eigenlijk in gedachte hadden aan het eind van de rit.
Verkoop je aan bedrijven? Dan kan je er voor kiezen dat je de prijs exclusief BTW laat zien over jouw producten. Bedrijven kunnen namelijk de BTW terug vragen van het gekochte product. Dit wordt in de meeste gevallen wel gedaan.

Betaalprovider kiezen
Als je een product wil verkopen zal je een betaalprovider moeten hebben. Aan de hand van jouw eisen, zijn er verschillende betaalproviders. Één van de meest bekende betaalproviders in de e-commerce wereld zijn Mollie, Adyen en Buckaroo. Je kan er ook voor kiezen om meerdere opties te geven voor de klant zodat de conversie ratio omhoog kan gaan. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen of je met iDeal, Paypal en Klarna betaalmethoden betalingen wil voltooien.

Verzenden van je producten
En nu is het nog belangrijk dat het product bij de klant komt. Hiervoor heb je ook weer verschillende mogelijkheden. De meest bekende plugin die je kan gebruiken voor het verzenden van producten is Woocommerce PostNL. Met deze plugin kun je verschillende aspecten binnen het verzenden van je pakket instellen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor wel of niet verzendkosten in rekening brengen of is er gratis verzending bij een minimaal besteed bedrag aan gekozen producten? Wil je meer weten over hoe je het beste pakketten kan vervoeren op jouw webshop? Bezoek dan vooral mijn andere pagina die gaat over het vervoeren van pakketten. Niet alleen de vervoerder is een belangrijk aspect binnen het verzenden van je pakketten, ook de bezorg mogelijkheden behoren tot de de belangrijkste aspecten binnen het verzenden van je pakketten.
Thema kiezen die bij jouw webshop past
Nu dit geregeld is, is het belangrijk om een thema te kiezen voor je webshop. Ik raad je aan om geen gratis thema plugin te kiezen omdat deze geen gelikte indruk achter laten aan de klant. Je kan er beter voor kiezen om een professionele WordPress thema plugin te kopen, omdat daar de indruk van je klant beter van wordt. Het kost je slechts 40 tot 90 dollar.
Pagina’s aanmaken op WordPress
Eindelijk, de basis staat. Nu is het moment dat je pagina’s aan gaat maken op je WordPress webshop. De meest gebruikte pagina’s binnen de webshop niche zijn:
- Home
- Producten
- categorieën
- Winkelmand
- Over ons
- Contact
- Klantenservice
- FAQ (veel gestelde vragen)

Voorraad management
Het bijhouden van je voorraad is ook simpel te regelen met Woocommerce. Je kan er voor kiezen om Woocommerce meldingen naar je te laten sturen wanneer een product bijna uitverkocht is, zodat je op tijd bent met het bij bestellen van dit product. Het is namelijk niet goed als jouw product is uitverkocht. Dat klinkt misschien raar, maar Google moedigt dit niet aan voor je ranking.
- Zie ook: Voorraad beheren als een prof
Gebruik Google en social media voor vindbaarheid
Heb het net hierboven kort gehad over Google. Ik zal hier iets meer over vertellen. Je webshop moet namelijk vindbaar zijn op Google en social media, anders heb je geen bezoekers en geen omzet. Er zijn 2 manieren om gevonden te worden met Google. Via SEO (organische ranking) en SEA (betaalde ranking) kun je je webshop laten zien in Google. Via deze beide manieren kan je je laten ranken in Google.
Niet alleen kan je je via Google op internet laten zien, maar ook met social media platformen zoals Facebook en Instagram kan je je webshop kenbaar maken.
Hieronder een algemene uitleg over Woocommerce in een video.